fbpx

BACK IN SHAPE GELUK & MINDSET

Back in shape: geluk & mindset

NEDERLAND WORDT WEER FIT!

Deze week staat volledig in het teken van geluk & mindset!

Het thema deze week: geluk & mindset. Om met de mindset te beginnen: waarom wil je wel, maar doe je uiteindelijk niets? Herkenbaar? Ongetwijfeld. Er bestaat een gat tussen de intentie om iets te doen en het daadwerkelijk doen. Dit blijkt keer op keer uit verschillende onderzoeken. Dus nee, je bent zeker niet de enige die moeite heeft om motivatie om te zetten in actie. We gaan je deze week helpen om daarmee aan de slag te gaan! Er is een aantal dingen dat dit ‘gat’ lijkt te veroorzaken. Alles over Sport heeft ze voor jou op een rij gezet.

  1. Je bent wel gemotiveerd, maar hebt er eigenlijk geen vertrouwen in dat wat je je hebt voorgenomen, gaat lukken. Ergens achter in je hoofd klinkt al een stemmetje dat fluistert ‘eens kijken hoe lang we het dit keer vol gaan houden, want de afgelopen keer ging het ook mis’. De wetenschappelijke term? Een gebrek aan self-efficacy ofwel eigen effectiviteit.Je hebt wel motivatie, maar geen plan. Je hebt een doel, maar geen beeld van de weg ernaar toe. Hoe ga je afvallen? Wanneer je ga je meer sporten? Welke sport ga je doen? Implementation intentions kunnen je hierbij helpen. Klik hier voor meer informatie.  
    https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/gedrag-veranderen-hoe-doe-je-dat/

2. Je bent gemotiveerd om een onmogelijk doel te behalen. Het doel is te groot en te ver weg om te kunnen bereiken binnen een redelijk korte tijd. Doelen moeten concreet zijn en het tijdsbestek om ze te bereiken haalbaar. Klik hier voor meer informatie. https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/gedrag-veranderen-8-tips-voor-langdurig-succes/

3. Je wilt alles en je wilt het nu. Afvallen en meer sporten en gezonder eten en minder vaak uit eten en vaker wandelen in plaats van iets drinken met vrienden en meer tijd maken voor familie en een nieuwe hobby oppakken. En door al die dingen tegelijk te proberen, verzeker je jezelf ervan dat je precies niets voor elkaar krijgt. Choose and prioritize. Je omgeving is het ab-so-luut niet eens met je plannen. En hoe stoer we ook zeggen dat we voor onszelf kiezen en het niet uitmaakt wat de rest van de wereld vindt: als je directe omgeving tegenwerkt, wordt het behalen van je doelen – of er überhaupt mee beginnen – erg moeilijk.

Health Mindset: hoe je denkt over jouw gezondheid en leefstijl is bepalend!

Mindset betekent letterlijk in het Nederlands ‘overtuiging’, hoe wij over dingen en onszelf denken. John van Heel van EFAA Opleidingen legt in deze video uit welke verschillende mindsets er  zijn, hoe deze je kunnen belemmeren en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt, zodat jij je doelen deze keer wél gaat halen.

DRIE DIMENSIES VAN GEDRAG

Wat is gedrag? Stel deze vraag en discussies barsten los. De ene wetenschapper zegt dit, de andere zegt dat. De meningen komen in beginsel voort uit het brede karakter en de ruime betekenis die je aan het begrip gedrag kunt toebedelen. Drie dimensies die een rol spelen bij gedrag:

Preventief versus curatief

Preventief betekent zoveel als ter voorkoming van of uit voorzorg. Veel sporters zijn niet ziek. Maar ze weten dat training en gezonde voeding hen fit en gezond houdt. Er zijn echter ook mensen die wel een gezondheidsklacht hebben of ziek zijn. Zij herstellen door te sporten en bewegen sneller van hun ziekte. In dit geval is er sprake van curatief gedrag: het helpt om weer beter te worden.

Bewust versus onbewust

Bewust gedrag kenmerkt zich door vooraf bewuste overwegingen te maken en pas daarna uit te voeren. Bijvoorbeeld: je spreekt met jezelf af om twaalf kilo af te vallen. In je plan neem je op dat je twee keer per week gaat trainen met een personal trainer tezamen met een aangepast voedingsprogramma onder begeleiding van een diëtist. Je doet echter ook dingen die onbewust tot stand komen. Gedrag komt dan tot stand zonder er vooraf over na te denken of het bewust waar te nemen. Tijdens een zware training komt dat voor: je veegt soms zonder na te denken het zweet van je voorhoofd. Als het gaat om gedrag dat onbewust tot stand komt, dan wordt er vaak gesproken over gewoontes.

Grote versus kleine gedragingen

Als je fitter wilt worden, dan kun je twee keer per week een uur flink intensief gaan trainen. Dit kun je een big habit noemen. Het gaat daarbij niet alleen om de trainingssessie zelf, maar ook om de voorbereidingen, het er naartoe gaan en de terugreis naar huis of werk. Daarnaast bestaat er ook de tiny habit. Het betreft kleine veranderingen in gedrag die amper moeite kosten om vol te houden: de auto op de verste parkeerplaats zetten bij het doen van boodschappen, of nog beter: altijd wandelend naar de winkel. Tiny habits maken dus meer onderdeel uit van ons dagelijks leven, zoals tijdens werk.

Bron
Boek Zelf-coaching van gezond gedrag (2021, dr. Jan Middelkamp, BlackBoxPublishers)

WEEKUITDAGING

Deze week willen we je uitdagen om met het thema van je groeimindset en gefixeerde mindset aan de gang te gaan. John van Heel heeft in bovenstaande video uitgelegd hoe deze verschillende mindsets werken en welke voordelen, maar ook nadelen jij hiervan kan ondervinden. Wij willen je uitdagen om deze week eens na te denken welke groei mindset jou kan helpen om jouw doel(en) de komende weken te behalen. Daarnaast willen we je uitdagen om ook naar je gefixeerde mindset te gaan kijken, wat belemmert of beperkt jou om vol voor jouw doel(en) te gaan? Hoe kan jij dit concreet doen en toepasbaar maken voor deze 10 weken?

Schrijf deze mindsets deze week op en ga hier de komende 10 weken mee aan de gang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *